Sinds 1993 gespecialiseerd in Voetreflexologie

Een Eeuwenoude Therapie
 

Er bestaan oude afbeeldingen van Egyptenaren die elkaar behandelen met voetreflexologie.  Ook in India en China is deze kennis door de eeuwen heen van generatie op generatie overgedragen en werd gebruikt in het voorkomen en genezen van lichamelijke kwalen.  Ook nu nog wordt voetreflexologie vaak toegepast in Chinese ziekenhuizen vóór en na operaties.

Als u ooit in Azië op vakantie bent geweest, dan hebt u beslist gezien dat er veel mogelijkheden zijn om ergens spontaan je voeten te laten masseren. Dit is daar onderdeel van het leven, van het ‘wel-zijn'.

Men heeft blijkbaar altijd (intuïtief) geweten dat er energiebanen (meridianen) stromen door ons lichaam, die via massage van bepaalde drukpunten (acupunctuur punten) op zijn minst een gevoel van welbevinden en grote ontspanning veroorzaken. Verschillende van deze acupunctuurpunten en meridiaanbanen vinden we terug op onze voeten.

Dr. William Fitzgerald, geboren in 1872 in Middletown USA, was de grondlegger van de ‘zonetherapie'. Hij was een keel-, neus- en oorarts, die zich tevens verdiepte in de mogelijkheden van orgaanbehandeling-op-afstand via drukpunten. Zijn technieken zijn in 1916 beschreven door Dr. Edwin F.Bowers.
Fitzgerald heeft zijn kennis in kaart gebracht met de 10 zone-indeling van het lichaam.
Eunice Ingham heeft deze kennis specifiek op de voeten geprojecteerd en ontwikkelde speciale handgrepen. Dit werd later wereldwijd bekend als de ‘Ingham methode'. Ze schreef in 1938 haar boek getiteld: ‘Stories the feet can tell'.
 
 

 
 
De Nieuwetijds therapie
 
Alles is altijd in beweging, niets blijft hetzelfde!  Zo heeft ook de kennis van de uitwerking van reflexzonetherapie op het lichaam zich door de jaren heen verdiept.  Andere oude 'wetenschappen' zoals de Chinese Meridiaanleer en Acupunctuur zijn vervlochten geraakt met die van de reflexologie.
De kennis van het zenuwstelsel in relatie tot voetreflexologie (bekend als Neuro-reflexologie) is een waardevolle aanvulling.
 
Maar ook chakras worden nu behandeld via de voeten.  Zeven belangrijke chakras (energie centra) zijn verdeeld over ons lichaam.  Als we de chakra-kennis over die van het zenuwstelsel leggen, zien we grote overeenkomsten.
De wetenschappelijke kennis van de opbouw van het menselijk lichaam, was blijkbaar door de eeuwen heen  al een 'intuïtief-weten'.
 
Een neef van Eunice Ingham, Dwight Byers, werkte al jong samen met zijn tante.  Hij heeft later de voetreflexologie wereldwijd bekend gemaakt en heeft verfijnde technieken ontwikkeld.  Hij schreef het boek 'Better Health with Reflexology'Ik had het geluk een aantal weekenden zijn workshops te mogen volgen.
 
Ook Hanne Marquardt heeft binnen Europa veel gedaan aan verspreiding van deze kennis.  Zij schreef het boek: 'Voetzonemassage als therapie',
 
Iemand heeft ooit gezegd:'Geef mij uw voeten en ik zal u vertellen wie u bent'.  Dit blijkt zo waar te zijn! 
 
 
Het reflexzonegebied van de ruggenwervels op de voeten
 
 
Tijdens de behandeling, al naar gelang uw klacht en mijn inzichten, worden door mij verschillende technieken toegepast, zoals:
 • De klassieke voetreflexologie volgens de Ingham-methode.
 • De Neuro-reflextherapie: behandeling via zenuwpunten/zones in de voeten met betrekking tot de organen, huid, spieren, hersendelen en de ruggenwervels. 
 • Chinflex van Marga van Erp: Chinese Reflexologie die de reflexzones combineert met de meridiaanbanen en acupunctuurpunten op de voeten en de onderbenen.
 • Tony Porter: ART = Advanced Reflexology Therapy.  Een stevige methode waarbij ik met mijn handknokkels werk.  Dit wordt afgewisseld met de zachtere technieken.
 • Thijs Versteegh: DROP Techniek = Dynamic, Relaxed, Objective and Precise.
  Een methode voor de therapeut om vanuit het middelpunt ontspannen en bewegelijker te werken, waardoor de behandeling effectiever wordt.
 • Voetdiagnostiek van Carine van den Berg.  In 1995 schreef zij het boek 'Voetdiagnostiek'.  Daarin legt ze verbanden tussen lichamelijke klachten (vanuit de anatomie en fysiologie) en de symboliek ervan en hoe deze klachten zich aftekenen in de voeten
 • Metamorfose Techniek.  Een superzachte techniek die oude traumas helpt te verwerken.  MT helpt je om uit oude patronen los tekomen.
 • Handrexologie van Kristine Walker. In de handen vinden zich exact dezelfde reflexzones als in de voeten.
 • LemnisCaRe voetmassage (verbinding tussen linker en rechterhelft van hersenen/lichaam).
Met o.a. de volgende toegevoegde waarden:
 

Iedere (be)handeling is steeds gericht op uw welbevinden,
 op stressvermindering en op de balans tussen lichaam en geest.
 
Ga naar:       De behandeling   Voor wie en wanneer?
 
Home